Skoči na glavno vsebino

Slovenski knjižni sejem, ki poteka že 39. leto zapored, predstavlja eno izmed največjih kulturnih dogodkov v Sloveniji. Kaj vse si lahko otroci in mladina ogledate na sejmu, piše v nadaljevanju spodaj:

  • Oder mladih-Festival bralne kulture ter ustvarjalnosti za mlade in mlade po srcu, na katerem se bodo odvijali brezplačni dogodki, branja, pogovori in delavnice, kjer se lahko osebno spozna avtorje, ilustratorje in druge zanimive ustvarjalce, ki oblikujejo slovensko in mednarodno kulturno krajino.
  • Pisateljski oder je namenjen predstavitvam literarnih ustvarjalcev in stiku občinstva z avtorji.
  • Predstavitev založb in njihove ponudbe na stojnicah: Na knjižnem sejmu razstavlja skoraj 100 založb, ki bodo za obiskovalce ponujale številne novosti in ugodne nakupe. Možen je ogled stojnic, kjer se pobliže spozna delovanje posamezne založbe in življenje knjig.
  • Pogovorna postaja-več kot le govor o knjigi, na kateri se bodo odvijale širše debate o izbrani temi. Govora bo predvsem o splošnih temah, ki se v najširšem pomenu dotikajo družbe in ljudi, ki živijo v njej.
  • Razstava ilustracij, kjer bodo predstavljena dela sodelujočih na 14. Bienalu ilustracij.
  • Stripovski kotiček bo letos na ogled postavil razstavo članov Društva slovenskega stripa in sorodnih sekvenčnih umetnosti Packa. V kotičku bodo obiskovalci lahko spoznali stripovske ustvarjalce, ki bodo prišli podpisovat svoje stripe, prisluhnili kateri od predstavitev novih stripov ali se izobrazili v stripovski teoriji na predavanjih oziroma okroglih mizah o stripovski umetnosti.
  • Srbska razstava: Srbija je letošnja gostja Slovenskega knjižnega sejma, zato bo razstava v okviru sejma ponudila pregled knjig srbskih avtorjev, ki so izšle v slovenščini, in slovenskih avtorjev, ki so bile prevedene v srbski jezik.
  • Razstava ob 100-letnici rojstva pesnika K.D. Kajuha: Na stojnici bodo predstavljeni Kajuhovo življenje, portreti, njegove pesniške zbirke, dokumentarni film o Kajuhu iz leta 2015 Za srečnejše dni, njegova dela, pisma in knjige o njem. Povezali ga bodo tudi s pesniki upora različnih generacij.
  • Fotocona: V kotičku Fotocone bodo na voljo knjižne izdaje fotoknjig slovenskih in mednarodnih avtorjev in založb, obiskovalci pa se lahko udeležijo tudi pogovorov z ustvarjalci in predstavitev aktualne produkcije.
  • Predstavitev Ljubljane kot Unescovo mesto literature

 

Sejem bo potekal od torka, 21. 11. 2023, do nedelje, 26. 11. 2023, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Osrednja osebnost sejma, ki se bo odvijal pod sloganom BESEDO BESEDI, bo pesnik Karel Destovnik Kajuh.

Lepo vabljeni na knjižni sejem 😉

 

Dostopnost